Zo serieus als ze eigenlijk alles nemen wat met eten of drinken te maken heeft, zo serieus nemen de Italianen ook hun pasta. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat er ontzettend veel verschillende pastasoorten bestaan, en dat is niet zonder reden. Je kan namelijk niet zomaar elke pasta met elke saus combineren, zonder dat ergens een Italiaanse nonna zich omdraait in haar graf. “A ogni sugo il suo formato”, oftewel “voor elke saus zijn eigen formaat”. Wil jij de Italiaanse pastagebruiken in ere houden? Houd dan onderstaande richtlijnen aan!
- Lange, dunne pasta (zoals spaghetti, linguine etc.) leent zich het beste voor pastasauzen op oliebasis, zoals de spaghetti aglio, olio e peperoncino. In een dikkere pasta zouden deze sauzen namelijk helemaal verloren gaan. Ook bij lichte sauzen met zeevruchten kun je het beste voor de lange dunne pastasoorten kiezen.
- Doordat het bredere broertje van spaghetti -tagliatelle- wat steviger is, kan het ook wat stevigere sauzen aan. Hoewel wij Nederlanders het vaak met spaghetti serveren, hoort de pasta bolognese dan ook eigenlijk met tagliatelle! Ook andere vleessauzen worden het liefst met tagliatelle of pappardelle geserveerd.
- Buisjespasta, zoals penne rigate, leent zich dan weer uitstekend voor een simpele tomatensaus. Deze pastasoort heeft namelijk ribbeltjes, waar de saus lekker in blijft hangen. Bijvoorbeeld een lekker pittige penne arrabiata.
- Over ‘blijven hangen’ gesproken, gedraaide pasta’s zoals fussili en caserecce doen dit nog beter! Gebruik deze pastasoorten dan ook bij zachte sauzen, bijvoorbeeld wanneer je een pasta pesto maakt. Daarbij is het namelijk wel zo lekker als de saus goed aan je pasta blijft zitten. Ook doen deze pasta’s het goed in een koude pastasalade.
Dit was slechts een greep uit de vele pastasoorten die er bestaan, en de regeltjes die daarbij horen. Volg je ’t nog? Houd als vuistregel altijd aan; hoe dikker de saus, hoe dikker de pasta. En als jij een bepaalde pasta – saus combinatie simpelweg lekkerder vindt, gewoon doen! Lekker genieten van die spaghetti bolognese. 😉