Eerste hulp bij: te veel zout

Geschreven door Aziza Aziza | Op donderdag 25 maart 2021
Eerste hulp bij: te veel zout

Je kent het wel; het lijkt of je gerecht nog wel een klein snufje zout kan gebruiken, maar zodra je dit hebt toegevoegd besef je dat je een enorme vergissing bent begaan. Het is VEEL – TE – ZOUT (de streepjes dienen ter dramatische pauze ?‍♀️). Geen nood. Jij en je tafelgasten kunnen rustig ademhalen, want er zijn een paar tips & tricks om dit fiasco te repareren:

  1. Maak meer eten! Heb je van alle ingrediënten meer in huis, en duurt het niet te lang om klaar te maken, maak dan gewoon nog een beetje extra. Voeg van alle ingrediënten (behalve het zout, please) wat meer toe. En het eten dat je over houdt is morgen nog lekker als lunch. Als dat geen win-win is…!
  2. Corrigeer de zoute smaak door een tegenhanger toe te voegen. Zowel zoet als zuur kunnen de zoute smaak verzachten, bedenk alleen wel even goed wat er bij je gerecht past. Sprenkel er bijvoorbeeld wat citroensap overheen, of voeg een beetje honing toe. Enne, niet overcompenseren hè? Dan blijven we bezig ?
  3. Compenseer met je bijgerechten. Door een wat minder zout bijgerecht bij je te zoute vlees, vis of groente te serveren compenseer je weer en wordt het teveel aan zout een beetje afgezwakt. Kies bijvoorbeeld voor ongekruide aardappelen, rijst of quinoa.
  4. Nog een tip met aardappel! Is je saus of soep te zout? Laat dan een geschilde aardappel meekoken. Maar let op; deze neemt niet alleen het zout op, ook veel vocht. Vul dit dus weer aan en proef of het niet te waterig wordt. Breng het anders opnieuw op smaak. (Laat het zout dit keer maar achterwege, we gaan die fout niet nog een keer maken…).
  5. En tot slot: champagne is always the answer! Koolzuur zorgt er namelijk voor dat een zoute smaak wordt geneutraliseerd. Een glaasje champagne bij je té zoute maaltijd brengt het geheel dus weer enigszins in balans. Een goede reden om die fles open te poppen dus, cheers!
Episode 5 Drinking GIF by The Bachelor - Find & Share on GIPHY

Binnenkort meer over wijn-spijs combinaties!

Vond je dit een interresant artikel?
Deel het dan via

Nog even verder lezen?

Bekijk dan ook eens deze artikelen: